El dissabte 8 de juny a la finca l’Obaga de l’Agneta, al barri dels Comtals de Manresa, organitzat pel Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i l’Ajuntament de Manresa, s’ha fet un acte per celebrar que el 28 de novembre de 2018 la UNESCO ha declarat l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
L‘acte començava a les 9 del matí amb la construcció d’un marge de pedra seca, fet per Roger Solé. A les 11 h. s’iniciava l’acte institucional. Van parlar l’alcalde en funcions de Manresa Valentí Junyent Torras i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya Mariàngela Vilallonga Vives.
Martí Rom, president de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, va fer una exposició històrica sobre l’estudi de la pedra seca a Catalunya, remarcant el primer treball específic sobre un municipi que van fer Salvador i Maria Lluïsa Vilaseca sobre Mont-roig del Camp (el van presentar a “X Congreso Nacional de Arqueología” a Maó).
També va recordar que fou Lluis Puig, ara a l’exili, com a director general de Cultura Popular, qui va donar un important impuls a la pedra seca amb la catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, a cinc barraques de Mont-roig el 2016.
L’acte continuà amb l’homenatge a set precursors de la pedra seca a Catalunya. Entre les persones que els introduïen hi havia Martí Rom i Esther Bargalló.
En aquest acte també va actuar el grup musical “Guillem Anguera i Txek”, que van tocar varies peces musicals, entre d’altres instruments, amb una txalaparta de pedra. Era música feta amb pedres per un acte d’homenatge a la pedra seca.