100 – Un grup de voluntaris restauren la Barraca de les Atzavares

El dissabte 13 d’abril de 2024, un grup de 15 voluntaris, sota la direcció del mestre marger, Albert Gavaldà, van restaurar una barraca del terme de Mont-roig, la barraca de les Atzavares, catalogada a Wikipedra amb el codi 2249.

Es tracta d’una construcció de grans dimensions que forma part d’una ruta marcada a banda i banda de la carretera de Pratdip i és la número 10 d’aquest itinerari. Està bastida amb pedres irregulars de mides considerables i és força curiosa, ja que la seva coberta està plena d’atzavares que, degut a la persistent sequera, mostren alguns exemplars morts. La trobem amagada enmig d’un pinar de les Terres Noves, passat el barranc de la Palma Negra. La barraca presentava un important esllavissament al lateral esquerre i un de més petit al costat dret.

Tot el grup, amb guants i eines adequades, es va posar a netejar de vegetació del voltant de la barraca i, tot seguit, es procedí a retirar totes les pedres caigudes per poder començar a fer paret, fins aconseguir rehabilitar totes les parts ensorrades. El resultat va satisfer tothom i ara la barraca mostra la seva fisonomia original.

És una bonica construcció de planta circular, el portal és d’arc de mig punt i damunt hi destaca un voladís de pedres planenques. El seu interior, força espaiós, està cobert per una falsa cúpula i s’hi poden observar quatre cocons, coronats amb arc, de dimensions considerables.

Aquesta activitat de voluntariat la va organitzar el GEPEC, en col·laboració amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’Associació de Veïns “Muntanya Roja”. Amb aquesta, ja són catorze les barraques restaurades, conjuntament per aquestes entitats els darrers anys a Mont-roig del Camp, a part d’una cisterna per recollir aigua de pluja i un tram d’una carrerada.

Gràcies al treball de voluntariat, any rere any, es va recuperant una petita part del nombrós patrimoni en pedra seca que hi ha escampat per aquest municipi del Baix Camp. Actualment hi ha catalogades 147 barraques.

.

.

.

.

.

.

99 – Olot TV enregistra un programa sobre (entre d’altres) les construccions en pedra seca

El programa “Paisatges encreuats” d’Olot TV ha emès un capítol dedicat a les “Estructures Agrícoles Tradicionals”. El programa parla de les planes agrícoles i de com l’agricultura ha transformat el nostre país. També li dedica una part a les construccions de pedra seca.

El capítol té una durada de 27 minuts. Es parla d’aquests tipus de construccions des del minut 3,12 al 7,43. Primer s’esmenten les construccions de Tivenys i Ulldecona. A continuació, el presentador, Albert Brosa, entrevista l’Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) davant la barraca del Jaume de la Cota, una de les més monumentals de Catalunya i també una de les cinc del terme de Mont-roig del Camp declarades BCIN (“Bé Cultural d’Interès Nacional”).

El guió i la direcció del programa “Paisatges encreuats” és de Joan Manuel Robles. Compta amb l’assessorament tècnic de “ L’Observatori del Paisatge de Catalunya”. En els agraïments s’esmenta a “l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional”  (APSAT).

Aquest capítol es pot veure a:

.

.

.

98 – Sortida per visitar barraques de Mont-roig del Camp durant la IV Setmana de la Pedra Seca

Dins del marc de la IV Setmana de la Pedra seca, “Projecte Qualitat de Vida”, amb la col·laboració del Grup barracaire de Mont-roig, organitzà pel dissabte 25 de novembre una sortida a peu per la partida de les Terres Noves, a Mont-roig del Camp, per visitar diverses construccions de pedra seca. La convocatòria va tenir una molt bona acollida, aplegant, gairebé, una quarantena de persones. Bona part de la ruta va transcórrer per una antiga carrerada, un camí ramader, que és l’antic camí de Mont-roig al Casalot.

En total, durant la ruta, es van visitar 7 barraques de diversa tipologia, dues d’elles declarades BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional”): la barraca des Lliris i la de l’Espiral. Durant la jornada, els participants van comptar amb les explicacions del Josep Crespo de la “Plataforma Defensa Mont-roig” sobre l’entorn natural i els conreus que hi havia antigament i de l’Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT (Associació de la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional”) que parlà sobre les característiques del patrimoni en pedra seca del terme i del treball de catalogació, difusió i preservació dut a terme pel Grup Barracaire de Mont-roig del Camp.

La ruta finalitzà a la finca de “Projecte Qualitat de Vida” on, els caminants, van poder gaudir d’un vermut amb una variada degustació de productes locals.

En aquesta sortida hi van participar membres de la “Plataforma Defensa Mont-roig” que es va crear per intentar frenar la instal·lació de la planta química Lotte i d’un gran parc fotovoltaic en un municipi que viu, principalment, de l’agricultura i del turisme.

.

.

.

97 – La revista “Pedra Seca” publica la ruta del Camí de la Font d’en Soler

La revista “Pedra Seca”, al Full núm. 196 del mes de setembre, ha publicat una altra ruta de pedra seca pel terme de Mont-roig.

L’anomena la “Ruta del Camí de la Font d’en Soler”, i el número de ruta és el 131. Es tracta d’un recorregut d’uns 3,5 quilòmetres, molt planer, per fer a peu, tot i que també es pot fer en bicicleta, que ens permet visitar 8 barraques i que transcorre pel costat sud-oest del barranc de Rifà.

De totes elles cal destacar la barraca del Lluís Font, una construcció molt espectacular, que l’Associació de Veïns “Muntanya Roja” i el GEPEC van restaurar l’any 2008.

.

.

.

96 – Publicada en un llibre la comunicació presentada per l’Escola Mare de Déu de la Roca a la XI Trobada de pedra seca

Els dies 4, 5 i 6 de novembre de 2021, va tenir lloc, a Móra la Nova, la XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels territoris de parla catalana. Es tracta d’un congrés biennal organitzat per l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) conjuntament amb l’entitat o municipi que l’acull. En aquesta edició, l’entitat organitzadora va ser l’IRMU (Institut Ramon Muntaner), amb seu al Mas de la Coixa de Móra la Nova.

Aquesta Trobada va comptar amb un centenar d’inscrits i s’hi van presentar 28 comunicacions a banda de les ponències i dues taules rodones. Es complementà amb sortides al camp per visitar construccions de pedra seca, en diversos municipis de les Terres de l’Ebre, amb un concert de música a càrrec de Guillem Anguera + TXEK, es projectà una mostra de documentals sobre pedra seca i es va poder visitar l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”.

Constà de tres àmbits: Àmbit 1: Patrimoni: Catalogació, Paisatge, Conservació  i Llengua. Àmbit 2: Educació formal i no formal. Àmbit 3: Arquitectura Tradicional. Bones pràctiques d’intervenció.

La Cristina Alberich Guinjoan, en nom de l’escola Mare de Déu de la Roca, presentà la comunicació: “Casa nostra, un gran jardí de pedres”, en la qual feia esment de la col·laboració entre l’escola i el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni de pedra seca del municipi als alumnes del centre i a la resta de la comunitat educativa. En els darrers cursos es van programar un seguit d’activitats en els diferents nivells educatius, utilitzant una metodologia de treball activa en la qual, l’alumne és el centre i el protagonista del seu procés d’aprenentatge.

Aquesta comunicació presentada per l’escola M. de Déu de la Roca, s’ha publicat al llibre que s’acaba d’editar: “PEDRA SECA: PATRIMONI I EDUCACIÓ. XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels Territoris de Parla Catalana”, editat per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

A l’arxiu de sota es pot llegir tota la comunicació.

.

.

.

.

94 – Vídeo de les barraques de pedra seca de Mont-roig

Ricard Monclús ha enregistrat un excel·lent vídeo de les barraques de pedra seca de Mont-roig. Cinc d’elles varen ser declarades “Bé Cultural d’Interès Nacional” (BCIN) el 2016. Eren les primeres de Catalunya reconegudes amb aquesta distinció.

Accediu a:

.

93 – La revista “Pedra Seca” publica una ruta pel Camí de l’Aufinac

La revista “Pedra Seca”, en el full núm. 191 del mes de febrer ha publicat una altra ruta de pedra seca pel terme de Mont-roig. L’anomena la “Ruta del Camí de l’Aufinac”, ja que les barraques es troben a banda i banda d’aquest camí, a la partida de les Terres Noves.

Es tracta d’un recorregut d’uns 7 quilòmetres, molt planer, per fer a peu, tot i que també es pot fer en bicicleta i que ens permet de visitar 11 barraques, dues de les quals, la barraca dels Comuns del Pellicer i la del Miquel Terna, van ser declarades, l’any, 2016, BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional).

Dins d’aquest recorregut veurem 3 barraques restaurades pel Grup Barracaire de Mont-roig i el GEPEC, són la núm. 2, del Miquel Terna, i la núm. 5 i 6, del Ventanes.

.

.

92 – La revista “Pedra Seca” publica una ruta pel Barranc del Nas

La revista “Pedra Seca”, en el full núm. 190, que ha sortit el mes de gener de 2023, ha publicat una altra ruta de pedra seca pel terme de Mont-roig. L’anomena la “Ruta del Barranc del Nas”, ja que passa a prop d’aquest barranc situat a les Terres Noves. Es tracta d’un recorregut d’uns 4 quilòmetres, molt planer, per fer a peu, que ens permet veure 8 barraques, dues de les quals van ser declarades, l’any, 2016 BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional). Són les conegudes com  “Barraca dels Lliris” i “Barraca en espiral”.

A més, en aquesta ruta, creuarem una antiga carrerada que transcorre pel Camí del Casalot. Una carrerada és un camí ramader franquejat, a banda i banda, per murs de pedra seca, per tal que el bestiar no entri a les finques i faci malbé els conreus. Encara se’n conserva algun tram d’aquesta carrerada que, fa pocs anys, es va netejar per poder-hi transitar.

Aquesta ruta també es podria fer a peu des de Mont-roig, seguint un camí marcat amb rètols de color verd en els quals s’hi pot llegir “Camí del Casalot” i que surt d’un camí situat a la dreta de la rotonda més propera al poble en direcció a la platja. Si seguim aquesta ruta ens portarà fins la barraca núm. 6 d’aquest itinerari i, des d’aquesta construcció, podrem visitar les altres del voltant.

.

.

91 – La revista “Pedra Seca” publica una ruta pel camí dels Boverals

El número 189 del Full de desembre de la revista Pedra Seca publica una ruta per visitar algunes construccions de pedra seca als voltants del camí dels Boverals.

És un recorregut molt proper al poble i és molt fàcil de fer a peu. Aquesta ruta ens permet veure 10 barraques i una cisterna per emmagatzemar aigua. Dues d’aquestes construccions i la cisterna han estat restaurades per voluntaris, en activitats organitzades conjuntament pel Grup Barracaire de Mont-roig i el GEPEC.

Aquesta ruta l’ha descrit el Ramon Artigas, membre del grup barracaire “Drac Verd” de Sitges i col·laborador del Grup Barracaire de Mont-roig en la recerca i catalogació de les barraques de pedra seca del nostre terme.

.

.