59 – Restauració de la barraca de la Maria Colomé

El dissabte 3 de març de 2018, quinze persones voluntàries, dirigides per l’Albert Gavaldà, mestre marger, van restaurar una barraca dels Boverals de la Maria Colomé. Es tracta d’una construcció de petites dimensions que presentava una esllavissada en un lateral i a la part posterior i que està catalogada a “wikipedra” amb el codi número 6295. És aèria aïllada, orientada al sud-est, de planta irregular, falsa cúpula i el portal d’arc de mig punt. La façana de davant està corbada, formant un paravent per aconseguir més recer.

 

La primera tasca dels participants consistí en retirar totes les pedres de les parts ensorrades per tornar-les a utilitzar al refer la barraca i, així, poder recuperar el seu aspecte original. S’hi va estar treballant durant unes quatre hores, fent una aturada per esmorzar, que va permetre canviar impressiones entre els assistents i gaudir de l’ abundós àpat que van oferir els propietaris.

 

El resultat va satisfer tothom i la barraca ara llueix un aspecte sòlid i de gran bellesa. Només queda posar terra damunt la coberta i plantar-hi lliris de Sant Josep, segons la voluntat dels propietaris.

 

Aquesta activitat ha estat organitzada per l’Associació de Veïns “Muntanya Roja”, el Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i el GEPEC-Ecologistes de Catalunya. Amb aquesta, ja són onze les barraques restaurades al nostre municipi, fruit de la col·laboració de les tres entitats iniciada l’any 2007. De mica en mica, el treball de gent voluntària, ens permet conservar aquest ric patrimoni arquitectònic que forma part del nostre passat rural. A hores d’ara, al terme de Mont-roig s’han catalogat 141 barraques, sense comptar les ensorrades.

 

La propietària de la finca va signar un acord de custòdia amb GEPEC – Ecologistes de Catalunya per dur a terme aquesta restauració. Aquest acord de bona voluntat per part dels signants, mostra l’interès de col·laborar en el que sigui possible per la conservació de la finca i els seus elements patrimonials, en aquest cas la barraca, però també del seu paisatge i biodiversitat amb criteris de sostenibilitat ambiental.