63- La pedra seca: Patrimoni de la UNESCO, a Canal Reus TV

El 3 de desembre de 2018 Canal Reus TV va anar a Mont-roig a enregistrar imatges de les barraques de pedra seca i poder acompanyar una notícia sobre la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques”.

Cal recordar que el Grup Barracaire de Mont-roig va aconseguir que cinc barraques de Mont-roig fossin declarades “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, segons un acord de govern de la Generalitat del 19 d’abril de 2016. 

A la notícia de Canal Reus hi surten parlant l’Esther Bargalló i el Salvador Palomar. La primera, a més de membre del Grup Barracaire de Mont-roig és la vicepresidenta de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). El segon és membre fundador de Carrutxa de Reus, aquesta entitat es dedica a la recerca i difusió del patrimoni etnològic i la memòria històrica.  

Anteriorment, al març del 2017, el Grup Barracaire de Mont-roig ja va col·laborar amb Carrutxa en l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya”. (Veure lla notícia 51).

Era una mostra itinerant, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que es va fer al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59). A més de la pròpia exposició itinerant, hi havia vint fotografies d’Esther Bargalló sobre barraques de Mont-roig.

Vegeu:

http://www.canalreustv.cat/noticies/lart-la-pedra-seca-declarat-patrimoni-immaterial-la-unesco