82 – La pedra seca de Mont-roig present a l’XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional

Del 5 al 7 de novembre de 2021, Móra la Nova va acollir l’XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional, en el congrés biennal que organitza l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura tradicional) arreu de tot el territori de parla catalana. Aquesta edició va anar a càrrec de l’IRMU (Institut Ramon Muntaner), conjuntament amb l’APSAT. La darrera Trobada va ser a Pinós (2019), a Alacant, i la propera visitarà la vila de Cadaqués (2023).

En aquesta Trobada es van presentar 2 ponències, 26 comunicacions i 2 taules rodones repartides en 3 àmbits temàtics. Hi ha hagut 125 inscripcions.

Dues de les comunicacions feien referència a les barraques de pedra seca de Mont-roig. La primera va anar a càrrec de Marc Torrents, del “GEPEC-Ecologistes de Catalunya”, amb el títol de “Biodiversitat i pedra seca. Hàbitat per a moltes espècies”. Durant la seva exposició va parlar sobre la restauració que, des de fa anys, duen a terme la seva entitat conjuntament amb l’AV “Muntanya Roja” i el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp d’algunes construccions de pedra seca del nostre municipi.

La segona comunicació, que parlava de Mont-roig, va ser la que va presentar la Cristina Alberich Guinjoan, directora de l’escola Mare de Déu de la Roca, amb el títol: “Casa nostra, un gran jardí de pedres. Entenem l’ESCOLA com un agent educatiu estretament vinculat amb l’entorn. Entenem l’ENTORN com el poble, les tradicions, la llengua, el país”. Durant aquests tres dies també es van organitzar diverses sortides per conèixer algunes construccions de pedra seca del territori. Es van visitar un forn d’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre, una mina i un aljub a la Torre de l’Espanyol i la seu de la Fundació El Solà, a més del conjunt de construccions de pedra seca dels Canyerets a La Fatarella. També es va poder visitar l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, es van projectar 4 audio-visuals de pedra seca, presentats a la XI Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2021 i es va poder gaudir d’un concert de Guillem Anguera+Txek, on l’instrument protagonista era la txalaparta de pedra. Aquesta ja era la tercera vegada que actuaven en algun esdeveniment de pedra seca. Primer fou a la IV Trobada, a Sitges (2007). La segona a l’Acte d’homenatge a la Pedra Seca com a conseqüència de la declaració, el 2018, de “l’Art de la pedra seca” Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO (Manresa, 2019).

.