84 – Dins les jornades culturals, l’IES Antoni Ballester escull una excursió al nostre entorn de pedra seca

El 22 de desembre, darrer dia de classe d’aquest 2021 (2n any de pandèmia), la direcció de l’IES Antoni Ballester de la nostra vila, va programar un seguit d’actes per als seus alumnes, en les seves Jornades Culturals.

  • 1r d’ESO: excursió a diverses construccions de pedra seca del nostre terme.
  • 2n d’ESO: escacs, ball i campionat de globus.
  • 3r  d’ESO: pàdel, taller de timbals, excursió jocs tradicionals i llegendes de l’entorn.
  • 4t  d’ESO: retocs fotogràfics, muntatge d’ordinadors i jocs informàtics.
  • 1r i 2n de Bat.: excursió cultural a Tarragona.

Com hem pogut llegir suara, aquestes Jornades Culturals de l’IES van abraçar un ampli ventall d’activitats per a tots els alumnes. En el cas de primer d’ESO, foren una vuitantena d’alumnes de 1r d’ESO, amb cinc professors i un guia els que van escollir fer una excursió per diverses construccions de pedra seca (patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO, des 2018), que fàcilment trobem al nostre terme municipal. El Miquel Anguera, membre del Grup Barracaire de Mont-roig, els acompanyà.

A les 9 del matí es van posar en marxa agafant el camí dels Boverals i la Ranclaver  visitant la barraca del Quimeres (restaurada el 2010) pel nostre Grup Barracaire, el GEPEC i l’AVMR), per continuar fins la carrerada del camí vell de Pratdip. Després la barraca del Lluís Font (restaurada el 2008) rebé la visita del nombrós grup, on esmorzaren. Amb les forces recuperades van tirar camí de la Font d’en Soler amunt, per parar una estona i admirar les escaletes construïdes enmig dels alts marges d’una finca.

Agafant el camí de les Guixeres, van passar pel pont de Rifà, construït el 1827. Van tornar  a prendre el camí dels Boverals i admirar un aljub o cisterna de pedra seca a mig restaurar. Després, parada a la barraca del Cisco de la Sabatera, on també van poder descobrir un claper (munt de pedres, en despedregar un tros). També es van aturar per visitar la barraca de l’Escoda de Vilanova en un senderó perpendicular a la carretera de Colldejou i, tot seguit, avall fins arribar al carrer del Dr. Castro, seguint fins a l’IES, on es posà punt i final al primer trimestre del curs 2021-2022, esperant i desitjant que la covid-19 no ens maltracti tant com fins ara.

Moltes preguntes feien els estudiants, donat que per a la gran majoria d’ells, aquesta sortida fou un descobriment del patrimoni dels nostres avantpassats. Un patrimoni a protegir i una herència que hem de conservar per a les futures generacions

.