87 – La barraca del Jaume de la Cota destacada en la informació presenta da pel projecte Wikipedra al Premi europeu del Patrimoni

El 30 de juny de 2022 s’ha atorgat l’European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022, en la categoria de “Participació i sensibilització ciutadana“ Wikipedra.

En el vídeo de presentació hi apareixen tres barraques de Catalunya, una d’elles és la mont-rogenca del Jaume de la Cota; la número 11 de la nostra ruta de barraques. Aquesta barraca està considerada com una de les més grans de Catalunya. El seu diàmetre interior és de 4,30 metres i la seva alçada, també interior, de 3,95 metres.

La Wikipedra és una base de dades desenvolupada per l’Observatori del Paisatge de Catalunya en col·laboració amb l’Associació Drac Verd de Sitges. El projecte es va iniciar l’any 2011. Durant aquests anys, des de la posada en marxa del projecte, hi han participat més de 514 col·laboradors i s’han inventariat 31.392 construccions de pedra seca del Principat i també d’algunes comarques de la Catalunya Nord.

Wikipedra:

http://wikipedra.catpaisatge.net/#

Mont-roig té 147 barraques catalogades que són accessibles a Wikipedra.

El 20 d’agost de 2022 “La Vanguardia” publicava un ampli reportatge sobre aquest premi. L’article estava encapçalat per una fotografia a mitja plana de la barraca del Jaume de la Cota. A més, hi havia una altra fotografia; en aquest cas, de la barraca dels Lliris. I, per rematar-ho, la notícia de la versió digital l’encapçalava la fotografia de la barraca de les Atzavares.

Aquestes fotografies són de l’Esther Bargalló, membre del Grup barracaire de Mont-roig.

Barraca del Jaume de la Cota: Wikipedra núm. 2248.

Barraca dels Lliris: Wikipedra núm. 2279.

Barraca de les Atzavares: Wikipedra núm. 2249.

A l’, a més dels comentaris de Jordi Grau, de l’Observatori del Paisatge, sobre Wikipedra, també n’hi ha de Martí Rom, president de l’APSAT i membre del Grup barracaire de Mont-roig, sobre les barraques de Mont-roig, centrant-se en la barraca del Jaume de la Cota i en la barraca dels Lliris, perquè són de les més rellevants de Catalunya. Per cert, l’Esther Bargalló és la vicepresidenta de l’APSAT.

.

.