89 – Un grup de voluntaris restauren la barraca del Tutu

El dissabte 26 de novembre de 2022, el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i el Gepec, van organitzar la restauració de la barraca del Tutu, la núm. 1 de l’itinerari marcat que hi ha al terme i que està catalogada a Wikipedra amb el núm. 2298.

Es tracta d’una construcció de planta el·líptica amb contraforts complets i un curiós portal d’arc d’ametlla, o primitiu molt esvelt, i que es troba en una finca a la vora de la carretera de Pratdip.

Aquesta barraca presentava una esllavissada al lateral esquerre, per aquest motiu. 14 voluntàries i voluntaris es van proposar reconstruir tota la part malmesa. El treball va durar tot el matí i, en acabar, els organitzadors van oferir als participants, una degustació d’oli del raig de la nova collita, un oli d’oliva arbequina, verge extra, de la D.O. Siurana, acompanyada d’un aperitiu amb productes de la zona.

Aquesta activitat s’emmarca dins la programació de la 3a Setmana de la Pedra Seca (del 25-11 al 4-12), a la qual enguany s’hi han inscrit més d’un centenar d’activitats, la majoria a Catalunya, tot i que també n’hi ha algunes programades al País Valencià, les Illes Balears, Andorra i la Catalunya Nord.

Al terme de Mont-roig, a hores d’ara, ja s’han restaurat 13 barraques de pedra seca, una cisterna i un tram d’una antiga carrerada, un treball molt necessari per preservar aquestes construccions que formen part del nostre patrimoni rural.