El divendres 8 d’octubre de 2021, al centre cultural “Església Vella”, es va inaugurar l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional”.
Els comissaris d’aquesta exposició són: Roger Costa de la Direcció General de Cultura Popular, Martí Rom, president de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional), August Bernat, director de la revista Pedra Seca i Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT (seves són la majoria de fotografies dels plafons de l’exposició).
Després de la seva inauguració el novembre del 2019, Mont-roig és la 18a població que acull aquesta exposició i, de moment, està programada la seva itinerància fins l’agost del 2023; seran, per ara, 40 poblacions. Com que hi havia una llarga llista d’espera de municipis que l’havien sol·licitat, la Generalitat va creure convenient fer una segona còpia d’aquesta mostra per donar sortida a tanta demanda.
Aquesta exposició està formada per 20 plafons on s’explica què és la pedra seca, les diferents construccions que es poden bastir amb aquesta tècnica, les característiques de les barraques i cabanes, els diferents elements que en formen part, etc. A més, hi ha uns quants plafons amb imatges de construccions de pedra seca de tot el territori català. També hi podem trobar informació sobre els BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional), wikipedra, la declaració de l’Art de la pedra seca, coneixements i tècnica, com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, l’Associacionisme, rutes senyalitzades i les construccions més singulars de Catalunya, entre elles la barraca del Jaume de la Cota de Mont-roig.
L’exposició també compta amb unes peanyes que contenen diferents tipus de pedres, les més característiques del sòl del nostre país: pedres calcàries, gresos, pissarra, conglomerats, granits i pedres volcàniques.
Com que enguany s’acompleixen els 5 anys de la declaració, per part de la Generalitat, de 5 barraques de Mont-roig com a BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional), les úniques de Catalunya que tenen aquest reconeixement, hem volgut que l’exposició de Mont-roig coincidís amb aquesta efemèride.
La mostra es complementa amb les maquetes d’aquestes 5 barraques: la del Jaume de la Cota, la dels Comuns del Pellicer, la del Miquel Terna, la dels Lliris i la barraca en Espiral. A més, es poden veure alguns quadres amb fotografies, de l’Esther Bargalló, d’aquelles cinc barraques declarades BCIN més d’altres també interessants i monumentals.
Aquesta exposició estava organitzada pel Grup barracaire de Mont-roig, l’Associació de veïns Muntanya Roja i l’Escola Mare de Déu de la Roca.
Està previst que, per aquesta exposició, hi passin els alumnes de l’Escola Mare de Déu de la Roca i els de l’Institut Antoni Ballester de Mont-roig.
Van intervenir a la inauguració: Miquel Anguera (president de l’Associació de veïns Muntanya Roja), Cristina Alberich (directora de l’Escola Mare de Déu de la Roca), Esther Bargalló (del Grup barracaire de Mont-roig i vicepresidenta de l’APSAT), Martí Rom (del Grup barracaire de Mont-roig i president de l’APSAT) i Ferran Gris (Serveis Territorials del Departament de Cultura de Tarragona).
.