El Centre Miró acollirà, del 17 de desembre al 29 de gener de 2017, un pessebre dedicat a la pedra seca, donat que a l‘abril d’enguany, la Generalitat de Catalunya va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, 5 barraques de pedra seca del terme de Mont-roig. Són les barraques del Jaume de la Cota, Comuns del Pellicer, Miquel Terna, Lliris i Espiral.
Mont-roig és un poble agrícola, envoltat d’un entorn rural, on la pedra seca és un dels principals elements estructuradors del nostre paisatge, la qual cosa aporta valors estètics, històrics i ecològics. Les construccions de pedra seca són un dels elements etnològics que s’adapten millor al medi, marcant la fisonomia paisatgística del territori i convertint-les en un important valor patrimonial de gran potencialitat turística, ja que són veritables obres d’art de l’arquitectura popular.
En aquest pessebre, realitzat per membres de la junta del Centre Miró, s’hi poden veure reproduccions fetes amb pedres de les cinc barraques declarades BCIN. S’ha ambientat al camp de Mont-roig, concretament a les Terres Noves, el lloc on estan ubicades, reproduint escenes rurals del segle XIX, època en què es van bastir aquestes construccions. Les figures són pagesos realitzant les activitats habituals del dia a dia, veremant, esquerrant olives, anant al tros…. També s’ha recreat el món de la ramaderia, amb el pastor, el gos, les ovelles i una carrerada, el camí ramader per on transitaven els ramats.
En els arxius annexats hi ha varies cròniques publicades d’aquest esdeveniment:
“Diari de Tarragona” (13-12-2016): “El Centre Miró recrea el Mont-roig rural del segle XIX en un pessebre”.
“Canal Reus” (23-12-2016): Informa del reportatge emès “Les barraques de pedra seca, convertides en pessebre”.
“El Punt Avui” (25-12-2016): “Les barraques de pedra seca, al pessebre del Centre Miró”.