50- Inauguració del pessebre: “La pedra seca al Mont-roig del segle XIX” i de l’exposició: “5 barraques de Mont-roig “Bé Cultural d’Interès Nacional”

El dissabte 17 de desembre de 2016, al Centre Miró, es va inaugurar el pessebre “La pedra seca al Mont-roig del segle XIX” dedicat a les 5 barraques declarades BCIN): Jaume de la Cota, Comuns del Pellicer, Miquel Terna, Lliris i Espiral.

En aquest pessebre, que pretén donar a conèixer aquestes belles construccions, hi podem veure reproduccions de les 5 barraques esmentades, a més d’altres elements bastits en pedra seca que podem trobar escampats pel nostre terme, com marges, carrerades, clapers i trones. Al voltant de les barraques s’han recreat diverses escenes rurals on els pagesos estan portant a terme les activitats habituals del dia a dia, veremant, recollint les olives, anant amb el carro a mercat, anant cap al tros, fent la migdiada… També s’ha representat el món de la ramaderia, amb el pastor, el gos, les ovelles i una carrerada, el camí ramader per on transitaven els ramats. Els personatges s’han vestit amb la indumentària d’aquella època, situant-los entre camps de vinyes i oliveres (els conreus predominants al nostre terme al s. XIX). També s’hi ha representat el camí vell del Prat i el camí del Casalot, els quals permetien als pagesos de Mont-roig apropar-se a aquelles terres.

Paral·lelament al pessebre, a l’espai central del Centre Miró, s’ha muntat una exposició de fotografies realitzades per l’Esther Bargalló, on es poden visualitzar les cinc barraques declarades BCIN i també s’han exposat imatges on es veuen els membres de la junta del Centre Miró realitzant els treballs previs d’aquest pessebre.

A l’acte d’inauguració hi van assistir més d’un centenar de persones i va ser presidit pel Sr. Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, que va elogiar el treball constant dut a terme pel Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, remarcant la importància de divulgar i conservar aquest ric patrimoni en pedra seca que tenim al nostre municipi.

Tot seguit va tenir lloc l’actuació del Guillem Anguera, que amenitzà l’acte amb el seu acordió diatònic, interpretant el Cant del Ocells i fragments de nadales.