51- Museu de Reus: dues exposicions: “Construint el territori. arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya” i “Barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp

El dimecres 1 de març de 2017, en el marc de les activitats de la Capital de la Cultura Catalana 2017, al Museu de Reus (raval de Santa Anna 59), es va inaugurar l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya”, una mostra itinerant, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La inauguració de la mostra anà a càrrec de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, l’etnòleg Salvador Palomar, un dels comissaris de l’exposició, Ferran Estrada i del director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs.

Aquesta exposició s’acompanya d’una mostra fotogràfica d’una vintena de barraques de pedra seca de Mont-roig, 5 de les quals han estat declarades, per la Generalitat de Catalunya, “Bé Cultural d’Interès Nacional”, un treball dut a terme pel Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp. En una taula vitrina de la mateixa sala es mostren documents i fotografies originals de treballs i publicacions de diversos autors sobre la pedra seca a les nostres comarques. A la mateixa sala, en un apartat, es va projectant el documental “Barraques de pedra seca a Mont-roig”, de Martí Rom, amb música de Guillem Anguera.

Des de Carrutxa han preparat tot un seguit d’activitats per donar a conèixer el patrimoni arquitectònic que ha configurat el paisatge rural de l’entorn de Reus (Baix Camp i Priorat) i reflexionar sobre l’actualitat, la conservació i la gestió d’aquest patrimoni.

El primer dels actes programats va tenir lloc el dijous 2 de març i consistí en la conferència “Les primeres recerques sobre construccions de pedra seca a les nostres contrades”, a càrrec de Jaume Massó, arqueòleg i conservador del Museu de Reus (antic col·laborador de Ressò).

Començà l’exposició parlant dels primers estudiosos d’aquests tipus de construccions a les nostres comarques: Agustí Maria Gibert, Joan Rubió i Bellvé, Ramon Violant i Simorra, Salvador Vilaseca i Maria Lluïsa Vilaseca. La conferència anà acompanyada d’ imatges d’algunes publicacions, en especial de la ponència que Salvador Vilaseca i la seva filla M. Lluïsa van presentar, l’any 1967, al X Congreso Nacional de Arqueologia, celebrat a Maó, que duia per títol “Construcciones de piedra en seco en la provincia de Tarragona: las barracas de Mont-roig”. Acabà la xerrada parlant del treball dut a terme pel Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp durant aquests darrers anys en la catalogació, divulgació i protecció de les barraques del nostre terme.

Aquestes dues exposicions es podran visitar al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) de l’1 de març al 18 d’abril.