El dissabte 24 de novembre de 2018 es va fer l’Assemblea de l’APSAT a Cervera. Es va produir el relleu de la junta directiva de l’APSAT. President: Martí Rom, vicepresidenta: Esther Bargalló, Tresorer: Joan Roura, i Vocal: Josep Fortià. Aquest darrer forma part del grup d’arquitectes GRETA. Martí Rom i Esther Bargalló formen part del Grup barracaire de Mont-roig.
L’actual Assemblea de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) és el nom oficial de a dita fins fa poc “Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca” (CEPS). Aquesta s’havia constituït “a partir de les propostes presentades a la II Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans, celebrada a Torroella de Montgrí els dies 23 i 24 d’octubre del 2004, i ratificades amb unanimitat pels participants a la III Trobada celebrada a Barcelona els dies 22 i 23 d’octubre de 2005” (segons deia la proposta inicial consensuada a la reunió de Vallbona de les Monges del 12 de juny de 2010).
Anterior a aquesta reunió de Vallbona, n’hi va haver una altra a Mont-roig, el 13 de febrer de 2010, on es va prendre la decisió de legalitzar l’associació.
Finalment el 20 de juliol de 2011 es va produir la legalització de l’entitat amb el nom de “Associació per la pedra seca”. En aquesta primera junta ja hi era l’Esther Bargalló com a vicepresidenta.
El 2015 des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural va oferir participar a l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI) amb la condició de que s’integrés en una sola entitat l’entorn de la pedra seca i els grups d’arquitectes que treballen en l’arquitectura tradicional. Aquests grups d’arquitectes són: AADIPA (Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el patrimoni arquitectònic ). És una filial del Col·legi d’arquitectes. GRETA (Grup d’Estudi de la Tradició Arquitectònica). És una entitat amb caràcter jurídic de Girona que compta amb uns 100 associats. I ARPARQ (Associació de restauradors del patrimoni arquitectònic). És una entitat de a les terres de Lleida i formada per arquitectes i restauradors de patrimoni. A l’octubre de 2015, i coordinats per Martí Rom, es va fer la reunió d’integració.
Així doncs, el 7 de juliol de 2011 naixia l’ “Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional” (APSAT).
Això va permetre la pertinença a l’OPEI (Observatori Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya). El representant de l’APSAT és Martí Rom.
El 2016 es declarava “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, cinc barraques de pedra seca de Mont-roig del Camp (DOGC: 21-4-2016). En paral·lel a aquest fet, a l’abril del 2016 va arribar a la Generalitat la proposta de Grècia i Xipre de presentar la petició de reconeixent de la “tècnica de la pedra seca” com a patrimoni de la UNESCO. Finalment, el 28 de novembre, quatre dies després de la nova junta de l’APSAT, la UNESCO declarava l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El divendres 30, a la seu de la Conselleria de Cultura de la Generalitat es va fer un primer acte de reconeixent a l’APSAT.