78 – Sortida dels alumnes de 2n d’ESO per fer una Ruta de pedra seca

El dilluns 21 de desembre de 2020, darrer dia lectiu abans de les vacances de Nadal, 58 alumnes de 2n d’ESO de l’IES Antoni Ballester de Mont-roig del Camp, acompanyats de 4 professors i de l’Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional), van fer una sortida guiada per visitar algunes construccions de pedra seca del terme. Aquesta excursió s’emmarca dins l’activitat “El coneixement de l’entorn”.

A primera hora del matí es va projectar, al gimnàs de l’institut, el documental “Barraques de pedra seca a Mont-roig” (2006) de Martí Rom i, en acabar, es van dirigir a peu cap al camí dels Boverals, a la vora del qual van poder veure la barraca del Quimeres, restaurada per voluntaris de  l’Associació de Veïns Muntanya Roja i del GEPEC l’any 2010. A continuació, es van dirigir cap al camí de la Font d’en Soler, passant per una carrerada (al camí vell del Prat). Un camí ramader custodiat, a banda i banda, per marges de pedra seca. Després de creuar el barranc de Rifà van anar a la següent construcció, la monumental barraca del Lluís Font, també restaurada per voluntaris l’any 2008. Seguint la ruta, van arribar a una finca amb marges impressionants, de gran alçada i molt singulars, ja que tenen tres trams d’escaletes, les quals facilitaven al pagès poder anar d’un bancal a l’altre sense haver de donar la volta a la finca.

Durant el recorregut, van poder visitar dues barraques més de tipologia molt diversa i van acabar l’excursió arribant al poble al final del matí.

.