10- El GEPEC restaura la Barraca de l’espiral (B4)

El GEPEC (Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans) va organitzar, durant tres dissabtes de novembre de 2006, un taller de pedra seca que impartí l’Albert Gavaldà i que va tenir força èxit de participació, ja que s’hi van inscriure una vintena de persones.

El primer dia la classe va ser teòrica, el segon es rehabilità un marge a Vilaplana i el tercer, el dia 25 de novembre, va tenir per escenari les “Terres Noves”, a Mont-roig del Camp, on es va restaurar una de les barraques de l’itinerari, la B4, la “082” del nostre registre de barraques catalogades, bastida exteriorment en forma d’espiral, a la manera d’un ziggurat.

Aquesta curiosa construcció presentava una esllavissada al lateral esquerre i, tant el professor com els alumnes, van procedir a la seva reparació. Com que el grup era força nombrós es va dividir i, mentre uns treballaven en la recuperació de la l’ensulsida, d’altres reparaven un marge que surt de darrera la barraca i un tram d’un altre que arriba, gairebé, fins davant de la mateixa barraca. També es van anar tapant els forats deixats per la caiguda d’alguna pedra.