11- Excursió popular (2007)

L’Associació de Veïns “Muntanya Roja” i el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp va organitzar, el diumenge 22 d’abril de 2007, la XXXIII excursió popular, que aplegà 25 persones.

La darrera excursió va pretendre donar a conèixer l’itinerari de les barraques de Mont-roig, descrites en un tríptic, i aquest cop volíem compartir amb els caminants la descoberta d’altres construccions de pedra seca, fidels testimonis del nostre passat rural, que ofereixen als espectadors curiosos, aquesta tècnica ancestral que els nostres avantpassats dominaven a la perfecció.

Vam agafar el camí de la Font d’en Solé i vàrem visitar la monumental barraca del Lluís Font i, a la mateixa finca, un gran claper (amuntegament de pedra). Tot seguit vàrem arribar a una carrerada, que és com s’anomena la via per on transitaven, temps ha, els ramats, un camí franquejat, a banda i banda, per murs de pedra seca, que protegien les finques de la vora del pas del bestiar.

Més endavant vam trobar amb unes parades que salven el rost desnivell mitjançant marges d’imponent alçària, formant bancals, on els ametllers i olivers en són els protagonistes. La necessitat aguditza l’enginy i, el pagès, per estalviar-se una bona passejada, troba la clau per anar d’un bancal a l’altre: bastir un marge on hi encasta escaletes. I aquí, n’afigurem diversos trams, uns de més senzills, d’altres més sofisticats. Vam pujar-hi i, d’un a un, esglaó a esglaó, vam anar salvant el fort pendent.

Passat l’imponent pont del barranc de Rifà, vam agafar el camí dels Boverals, on vam veure algunes construccions de pedra seca: una cisterna, trones al voltant dels arbres per protegir-ne les arrels i algunes barraques d’estils molt diversos.