41- Exposició “Cinc barraques de Mont-roig: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)”

Des de juny fins al mes de desembre de 2015 es pot visitar, a l’espai central del Centre Miró, l’exposició “ CINC BARRAQUES DE MONT-ROIG: BÉ CULTURAL D’INTERÈS NACIONAL”, una mostra de fotografies de les 5 barraques de pedra seca del nostre terme que la Generalitat va escollir per concedir aquesta declaració. El dia 21 de novembre de 2014, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publicava la resolució CLT/2590/2014 per la qual s’incoava expedient de declaració de “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, a cinc barraques de pedra seca de Mont-roig, delimitant-ne el seu entorn de protecció. Són les primeres construccions de pedra seca de Catalunya que aconsegueixen aquesta catalogació.

Aquestes cinc barraques són: la del Miquel Terna (la “B9” de la Ruta de les barraques de pedra seca de Mont-roig, la dels Comuns del Pellicer (“B6”), la del Jaume de la Cota (“B11”), la de l’Espiral (“B4”) i la dels Lliris (“B3”).

En aquesta mostra s’exposen fotografies de les cinc barraques, realitzades per Esther Bargalló, on es poden veure detalls de cadascuna d’elles, així com algunes imatges de diverses restauracions. L’exposició es complementa amb dibuixos realitzats per l’artista Yolanda Vela.

Aquesta exposició, degut a la importància de l’esdeveniment, s’ha tornat a fer de febrer a març del 2016 i de desembre a gener del 2017.