19- Restauració de la Barraca del Jaume de la Cota

A finals de juliol de 2008, tres membres de la Brigada de La Fatarella es van fer càrrec de la restauració de la barraca del Jaume de la Cota, la més monumental del municipi i una de les més emblemàtiques de la província de Tarragona, anomenada la “catedral” per l’escriptor Josep Gironès, gran coneixedor del món de la pedra seca. És la B11 de l’itinerari i la “071” del nostre registre de barraques catalogades.

Aquesta construcció presentava una esquerda damunt del portal que feia perillar la seva estructura. És per aquest motiu que l’Ajuntament es va fer càrrec de les despeses de la seva rehabilitació.

La feina consistí en anar desmuntant la part de damunt del portal, amb el risc que això comportava. Es va produir una esllavissada de pedres però, per sort, el portal interior de la barraca es va mantenir dempeus i va aguantar l’estructura.

Amb l’experiència i el domini que té la Brigada de la Fatarella de la construcció en pedra seca, van anar refent la part ensorrada i la barraca va quedar en un estat perfecte, mostrant la bellesa que la caracteritza.